Технології

Виробництво рідких спецій.


Огляд технологій, застосовуваних Alberto Croozo, LLC.

(оглядова стаття)

Основною технологією, яка застосовується у виробництві продукції Alberto-Croozo, LLC є технологія СО2-екстракції. Метод СО2-екстракції досить відомий і добре описаний в великій літературі. Однак, незважаючи на популярність методу, вчені, які вивчають як саму технологію, так і здобутi речовини, регулярно виявляють у складі СО2-екстрактів раніше невідомі науці природні компоненти і біологічно активні сполуки.

“…Освоєння і розвиток технології СО2-екстракції є пріоритетним напрямком науки XXI століття … »  (за визначенням виконавчої ради ЮНЕСКО).

Суть технології СО2-екстракції полягає в тому, що СО2 (вуглекислий газ) під високим тиском (близько 73 атм.) переходить в рідкий, майже критичний стан і стає розчинником для рослинного матеріалу, з якого робиться екстракція. Після того як рідкий вуглекислий газ (СО2) розчинить в собі певний, обумовлений молекулярною вагою спектр нативних компонентів, він повністю відділяється, залишаючи в найчистішому вигляді витягнуті природні біологічно активні речовини – СО2-екстракт. Найважливішою особливістю і перевагою вуглекислого газу (СО2) в якості розчинника є його повне (100%) видалення з отриманого екстракту, що позбавляє від додаткової переробки або очищення екстракту. Також важливим моментом є те, що сам по собі вуглекислий газ при таких умовах забезпечує повне знезараження і стерилізацію отриманого екстракту.
Ще однією важливою особливістю є те, що продукція Alberto-Croozo, LLC проводиться шляхом докритичній (не сверхкритическiй) екстракції. Питання порівняння даних методик знаходиться за рамками цієї статті, але принципова їх різниця полягає в проходженні «сверхкрітікой» критичної точки рівноваги (при підвищенні тиску вище 75-80 атм.), Після якої рідкий вуглекислий газ з рідини перетворюється в флюїд (стан, при якому газ має характеристики і рідини, і газу одночасно, а його агресивність підвищується в десятки разів).
Переваги використання «докрітікі» полягають в трьох основних моментах:

 – екстраговонi речовини не піддаються надмірній сверхкритической агресії, а сам процес екстракції проходить в щадному, не агресивному режимі, що благотворно позначається на якості екстракту. Практичним шляхом встановлено, що екстракти, здобуті надкритичним шляхом, дуже швидко набувають присмак паленого цукру або гіркоти.

 – надкритична екстракція неминуче витягує з собою цілий ряд зайвих баластних важких компонентів, таких як воску, смоли, парафіни та інші, які ні в чому не розчиняються, не мають біологічної активності і погіршують органолептиком екстракту. Такі речовини “докрітика” не екстрагує.

 – метод докритичній екстракції забезпечує більш широкий спектр захоплюваних легких компонентів, які створюють «нативное сусідство» і дуже часто служать каталізаторами для основних функціональних біологічно активних сполук..

Технологія СО2-екстракції протікає при сприятливих температурних режимах (до 32 ° С), тим самим зберігаючи термолабільние з’єднання (такі як, наприклад, вітаміни) в своєму первозданному натуральному вигляді, що позитивно позначається на якості і корисності продукції.

Технологія СО2-екстракції дозволяє екстрагувати з рослинного матеріалу повну матрицю з’єднань, що відповідають за смак, запах і функціональність рослини (так звані абсолюти). Завдяки своїй унікальній натуральності СО2-екстракти широко застосовуються у фармацевтичній і косметичній промисловості, однак, незважаючи на очевидну користь натуральних СО2-екстрактів, до недавнього часу їх використання в харчовій промисловості ускладнювалась їх надвисокою концентрацією і була затребувана в основному лише консервним виробництвом. Другим фактором, що утрудняє і обмежує використання СО2-екстрактів в харчовій, а тим більше в кулінарній індустрії, була їх липофильная (жиророзчинна) форма. Іншими словами, щоб почати використовувати СО2-екстракт на кухні, необхідно було істотно знизити його концентрацію і зробити його здатним повністю розчинятися у воді. Саме це завдання і реалізувала компанія Alberto-Croozo, LLC, створивши свої унікальні рідкі спеції.

По суті, рідкі спеції Alberto-Croozo – це деконцентрірованна одновідсоткова (розбавлена ​​в співвідношенні 1: 100) водорозчинна форма СО2-екстрактів різних натуральних рослинних матеріалів, яка утримується в стані емульсії, завдяки високотехнологічної обробці. З молекулярної точки зору, мікрочастинки СО2-екстрактів, щільно розбиті на окремі мікро-групи (міцели), рівномірно розподілені по всій площині контакту з смаковими рецепторами і вступають в реакцію з ними набагато швидше. В результаті такого виконання смакові якості рідких водорозчинних спецій поліпшуються навіть у порівнянні з деконцентрірованний (розведеної) ліпофільній формою СО2-екстрактів, не кажучи вже про вихідний сухому стані рослини. Отримати додаткову інформацію про фізичних та логістичних властивості рідких спецій Alberto Croozo ви зможете в розділі плюси i переваги.

Back to top